Muzeji Ivana Meštrovića

ATELIJER MEŠTROVIĆ – Trenutno zatvoren radi obnove nakon potresa.
Mletačka 8 , 10 000 Zagreb

Atelijer Meštrović u Zagrebu, umjetnički muzej sa stalnim postavom djela Ivana Meštrovića., adaptirani je dio kompleksa koji je Meštrović kupio, a potom proširio početkom 1920.-ih kada se vratio u domovinu kao uspješan i priznati umjetnik. Atelijer se nalazi u povijesnom centru Zagreba , na Gornjem gradu. Iza umjerene i jednostavne fasade, nalazi se relativno velik prostor podijeljen u četiri različite cjeline: ulazni prostor/atrij, djelomično nadsvođen prostor; nekadašnji Meštrovićev atelijer; stambeni dio i uređeni vrt. Nekadašnja Meštrovićeva obiteljska kuća i atelijer danas je privlačan izložbeni prostor sa snažnim memorijalnim karakterom.

 

GALERIJA MEŠTROVIĆ,
Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21 000 , Split

Ivan Meštrović gradio je Galeriju po svojoj zamisli (1931. – 1939.), a njegova koncepcija se temeljila na trima namjenama: rad, stanovanje i izlaganje. Prostori privatnog karaktera nalazili su se u prostranim krilima, dok su one javnog karaktera bile smještene u središnjem dijelu kuće. Danas, kad je galerijski sadržaj prevagnuo, samo izvorni izgled blagovaonice dočarava intimu ondašnjeg umjetnikova doma i života u njemu.
Svoju vilu na Mejama Meštrović je okružio mediteranskim vrtom koji, zajedno s brončanim
skulpturama te pogledom prema moru i srednjodalmatinskim otocima, tvori jedinstven primjer krajobrazne arhitekture.

MEŠTROVIĆEVE CRIKVINE – KAŠTILAC,
Šetalište Ivana Meštrovića 39 , 21 000 Split

Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac  utvrđeni je poljoprivredni posjed obitelji Capogrosso iz 16. stoljeća. Ivan Meštrović je posjed  kupio i obnovio prema vlastitoj zamisli (1939. –  1941.) kao mjesto  mira i kontemplacije. Renesansnom kompleksu , izdvojenom na klifu iznad mora, Meštrović je pridodao klaustar s kamenim dorskim supovima i crkvu Sv. Križa. Uzduž zidova crkve postavio je 28 drvenih reljefa koji opisuju Život Isusa iz Nazareta, a u svetište drveno Raspelo. Kristološki ciklus izrađivao je gotovo 35 godina (1916. – 1950.), u tišini svojih atelijera, najčešće kada je boravio daleko od svoje domovine. Ovaj opus spada u remek-djela europskog kiparstva sakralne umjetnosti.

CRKVA PRESVETOG OTKUPITELJA ,
Otavice , 22 322 Ružić

 

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, kao i najbližih članova njegove obitelji: majke Marte, oca Mate, braće Marka i Petra, sina Tvrtka i supruge Olge. Za njenu izgradnju (1926. – 1930.) odabrao je Paraćevu glavicu, brežuljak u sjeverozapadnome dijelu Petrova polja koji je udaljen samo desetak minuta hoda od kuće obitelji Meštrović u Otavicama. Vanjski tlocrt oslanja se na antičke centralne građevine s kupolom, dok su jednostavnost oblikovanja vanjskog plašta i čistoća plastičnih oblika odraz Meštrovićevih arhitektonskih promišljanja.

 

Cijena ulaznice za članove NSP MUP-a RH uz predočenje članske iskaznice iznosi 8,00 EUR/ 60,28 kn

Web stranica muzeja : https://mestrovic.hr/

 

Scroll to Top