Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.

PREDMET: Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.-

______________________________________________________________________

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH oštro osuđuje navijačke nerede na autocesti A1 i odmorištu Desinec, izazvane od strane pojedinih navijača „HNK Hajduk Split“. Izričito se protivimo svakom obliku nasilja i pružamo maksimalnu potporu policijskim službenicima koji su pravodobnom, odlučnom i brzom reakcijom, primjenjujući policijske ovlasti utemeljene na zakonu, uspostavili narušen javni red i mir i odbili napade od sebe te na taj način spriječili dalekosežnije posljedice. Ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca, sa sportom i sportskim natjecanjima, nemaju nikakve veze niti za to postoji bilo kakvo opravdanje.

Međutim,potrebno je spomenuti i da su pojedini navijači „GNK Dinamo Zagreb“ prilikom odigravanja nogometne utakmice, zapalili transparent na ogradi stadiona i time također ugrozili sigurnost posjetitelja nogometne utakmice i policijskih službenika na osiguranju, kao i događaj od prošlog vikenda kada su u Šibeniku nakon odigravanja nogometne utakmice, savladali zaštitnu ogradu, teško ozlijedili redara i ušli na nogometni teren.

Posljednji događaj napada na policijske službenike je kulminacija nasilja u društvu, koje ne poznaje navijačke boje i ljubav prema nogometnom klubu te ne može etiketirati samo određene navijačke skupine, a do čega dolazi zbog neučinkovitog pravosuđa i lošeg zakonodavstva. Kao primjer ističemo Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji datira još iz 1977. godine, a kazne za počinitelje prekršaja su iznosima od npr. 50 DEM, čime se zasigurno ne postiže opća svrha prekršajnopravnih sankcija; da svi građani poštuju pravni sustav i ne čine prekršaje, a da se počinitelji ubuduće tako ne ponašaju.

Napominjemo kako se u Splitu za mjesec dana održavaju lokalni izbori, a za 2 dana nas očekuje i odigravanje finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa. Stoga, Nacionalni sindikat policije MUP-a RH poziva sve aktere u društvu da se da prostora tijelima istrage, bez stvaranja ikakvih pritisaka u konkretnom slučaju, a da općeniti problem nasilja u društvu rješava struka (predlaganje izmjena zakona, javne tribine… i slično).

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH je jedini policijski sindikat sa sjedištem u herojskom gradu Vukovaru, stoga pozivamo sve navijačke skupine, da se prisjete kako je velik broj njihovih pripadnika rame uz rame sudjelovao u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i Lijepe naše Hrvatske, a svoje jedinstvo, organiziranost i humanost su pokazali i kada je pomoć bila najpotrebnija stanovnicima Banovine, da smire tenzije i okrenu se praćenju sportskih susreta u pozitivnom i sportskom duhu, uvažavajući i poštivajući jedni druge.

Još jednom izražavamo punu podršku policijskim službenicima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom događaju i pozivamo ih da nam se obrate ukoliko im je potrebna pravna pomoć ili drugi resursi Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH.

Preuzmi dopis

Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.pdf

Scroll to Top