Ugovaranje većeg regresa za članove reprezentativnih sindikata

PREDMET: Ugovaranje većeg regresa za članove reprezentativnih sindikata,

pojašnjenje, dostavlja se.-

______________________________________________________________________

Poštovane članice i članovi, kolegice i kolege zaposlenici državnih službi!

Nakon petomjesečne agresivne kampanje i pritisaka reprezentativnih sindikata, dana 19. svibnja 2023.godine Vlada RH i reprezentativni sindikati u državnim i javnim službama su potpisali Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, čime je konzumirana odredba članka 192. Zakona o radu po kojoj se određena materijalna prava mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Tako su za 130.000 zaposlenika državnih i javnih službi koji nisu članovi reprezentativnih sindikata ugovorili regres u iznosu od 250 eura, dok su Dubravko Jagić (Sindikat policije Hrvatske) i Zdravko Lončar (Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a) za članove ta dva reprezentativna sindikata državne službe, ugovorili regres u iznosu od 300 eura. Ovakav primjer diskriminacije državnih službenika i namještenika te razlikovanje po članstvu u sindikatu, nije zabilježen od osamostaljenja Republike Hrvatske.

       Podsjećamo, Nacionalni sindikat policije MUP-a RH je prošle godine pokušao svim dozvoljenim sredstvima spriječiti donošenje diskriminatornih odredbi Zakona o radu, pa smo tako svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru uputili dopis s konkretnim obrazloženjima što navedene zakonske odredbe u konačnici donose zaposlenicima državne službe koji ne pripadaju „povlaštenim“ reprezentativnim sindikatima, aktivno smo sudjelovali na okruglom stolu u Hrvatskom saboru  apelirajući na saborske zastupnike da ne podrže diskriminatorne odredbe i veliku većinu zaposlenika u državnim i javnim službama dovedu u neravnopravan materijalni položaj, a naglašavamo da se i Udruga poslodavaca protivila donošenju spornih odredbi Zakona o radu. Unatoč tomu, sporne izmjene Zakona o radu je donio Hrvatski sabor.

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH je dana 06. travnja 2023. godine, putem našeg odvjetničkog ureda, Ustavnom sudu RH podnio Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom spornih odredbi Zakona o radu, te smo uvjereni da će Ustavni sud RH prepoznati da su ugrožena prava i slobode zaposlenika u Republici Hrvatskoj i proglasiti protuustavnim sporne odredbe Zakona o radu, a čelnicima reprezentativnih sindikata i Vladi RH dati do znanja da su uvelike pogriješili stavljajući članove nereprezentativnih sindikata u diskriminirajući položaj.

Sve navedeno se čini pod izlikom da se jedino reprezentativni sindikati bore za prava zaposlenika, kao i navodnih troškova koje imaju prilikom pregovaranja s poslodavcem, iako po nama postoje samo troškovi kave i vode u Vladi RH,što svakako ide na trošak poreznih obveznika. Smatramo da je njihov stvarni cilj održavanje trenutnog stanja kako bi se zadržalo članstvo i „primoralo“ sve državne službenike i namještenike na učlanjenje u „odabrane i poslušne“ sindikate, zadržavanje statusa reprezentativnih sindikata, posebice njihovih čelnika koji više 20 godina svaki mjesec primaju plaću na trošak poreznih obveznika, a ne rade u sustavu državne službe te su se otuđili  od nas „običnih smrtnika“ i ne razumiju, što ovakvim djelovanjem čine materijalnom položaju državnih službenika i namještenika i njihovih obitelji.

Nadalje, reprezentativni sindikati su izuzetno agresivnom kampanjom u javnosti pokušali stvoriti dojam da rade nešto pozitivno za sve zaposlenike državnih i javnih službi, iznoseći poluinformacije i razna tumačenja izmjeni Zakona o radu, a u čemu su potpomagani i od strane službenika pojedinih ministarstava koji su koristili službene informacijske sustave kako bi promovirali stavove reprezentativnih sindikata. Ovo se posebno ogleda u Ministarstvu unutarnjih poslova RH kada je Uprava za ljudske potencijale zlouporabila službene evidencije MUP-a RH te zaposlenicima dostavila elektroničke poruke kojima se promoviraju interesi reprezentativnih sindikata,a o čemu je Nacionalni sindikat policije MUP-a RH podnio pritužbu Službi za unutarnju kontrolu.

       Što se tiče prijedloga naših članova i zaposlenika državne službe da bi se nereprezentativni sindikati trebali ujediniti i na takav način postati reprezentativni, članstvo smo upoznali da trenutno zakonsko rješenje poznaje udruživanje sindikata u udrugu više razine koja kao takva ne može ostvariti reprezentativnost. Jedini način je osnivanje novog sindikata i pristupanje članove nereprezentativnih sindikata, za što smatramo da bi napravilo još veću pomutnju na sindikalnoj sceni i izazvalo averziju prema prevelikom broju sindikata, a dokaz tomu je i osnivanje Sindikata zaposlenika državne službe Hrvatske s članarinom od 1 eura, koji je prema našim saznanjima od postojanja još uvijek daleko od broja članova potrebnog za reprezentativnosti.

Napominjemo da je Nacionalni sindikat policije MUP-a RH od svog osnutka više puta svojim djelovanjem dokazao da itekako zna zaštititi prava zaposlenika u državnoj službi te se pokazao kao korektiv reprezentativnim sindikatima, posebice kada su radili na štetu zaposlenika. Stoga, još jednom Vas pozivamo da svojim članstvom podržite rad Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH čije članstvo konstantno raste i jedini smo u mogućnosti samostalno postići broj članova potrebit za ostvarivanje statusa reprezentativnog sindikata, čime bi se razbio monopol i samovolja dva reprezentativna sindikata u državnoj službi te omogućilo sudjelovanje u pregovorima s poslodavcem, odnosno ugovaranje većih materijalnih prava za sve državne službenike i namještenike.

        S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Bono Tomašević

Preuzmi dokument : Ugovaranje većeg regresa za članove reprezentativnih sindikata

Scroll to Top